Ragnhild ble nr 6 på NM Ultralang

Ragnhild ble nr 6 på NM Ultralang

Årets NM Ultralangdistanse gikk av stabelen i fjellene utenfor Førde. Værgudene hadde ikke vært på løperne sin side de siste par dagene, noe som resulterte i blytunge myrer. Det var ingen tvil om at det ville bli en prøvelse både fysisk og mentalt i blant vakre fjell og fjorder.
I den yngste juniorklassen for kvinnene var Ragnhild eneste Fossum-løper på start. Hun taklet det tunge og tidvis krevende terreng, og leverte et løp som resulterte i en 6.plass i et sterkt startfelt. I den yngste herreklassen hadde vi hele 5 løpere som hadde tatt turen over fjellet for å prøve å løpe seg til gode NM-plasseringer. Beste plassering i H17-18 var det Olai som sto for med en 7.plass, mens Oskar og Sigurd fikk det tyngre på den 14 km lange løypa og endte på henholdsvis 17.-og 23.plass. Da Elias ikke stilte til start pga. Sykdom og Håvard tråkket over ved 1.post gjorde ikke dette dagen bedre.
I H19-20 hadde Fossum en løper på start. Sven Hellmüller fra Sveits hadde i dag sitt første løp med Fossumlogoen på brystet. Han hadde en lang dag i den norske fjellheimen og løp på 2:33:20. Han mente det var noe av det tyngste han hadde gjort. Sven satser mot JWOC i Rauland og skal bo og trene med oss i Fossum i en to måneders tid.
I H21 imponerte Emil Ahlbäck imidlertid med å løpe jevnt hele H21-løypa på hele 23.6km og nesten 1000 meter stigning. Det holdt til en 17. plass.
Vi må også ta av oss hatten for vår besøkende og reisefølge fra New Zealand. At Tim Robertson kan løpe sprint har han vist med VM-gull i junior-VM, men jammen mestret han ikke tunge vestlandsmyrer og lange løyper også. 2. plass i H19-20 ble det til slutt!
Kart og GPS-tracking for D21, H21 og H19-20 finner du på:
<a/ href=»http://orientering.forbundetonline.no/nyheter/Sider/F%C3%B8lg%20NM-ultralang%20direkte.aspx»>http://orientering.forbundetonline.no/nyheter/Sider/F%C3%B8lg%20NM-ultralang%20direkte.aspx

Her er en film som Elias har laget fra NM Ultralangdistanse(artikkelen fortsetter etter filmen):

Etter det siste løpet i Fjord-O Vest satte vi oss i bilen med kurs for Rauland, noen med en tur hjemom først. Her var det Camp Norway som stod for tur i de fire neste dagene pg fra Fossum var Sigurd, Oskar, Elias, Olai, Sven og Ragnhild med. Håvard, som var uheldig og skadet seg på NM Ultralang, måtte droppe samlingen og dro til hybelen for å bli bra så fort som mulig.
Det ble arrangert Camp Norway her i fjor også, og det var en del av de samme kartene som ble brukt. Nytt for året er at Campene har forskjellige ferdigheter som overordnet fokus. Denne gangen var det naturlig nok det o-tekniske som var fokuset, da det er her JrVM arrangeres på hjemmebane neste år. Øktene var lagt opp med fokus på forskjellige o-tekniske momenter.
Mandag trente vi en økt fra hyttene på Vierli der alle bodde. Det var en ganske kort løype i terrenget rundt Killingnuten som gav en smakebit på det som ventet oss de kommende dagene. Her var det åpent terreng med god sikt og noen mer krevende skrålier.
Tirsdag var det to økter; en på Øyfjell og en på Juvstaul. Begge øktene var lagt opp slik at man skulle løpe to og to og lære av hverandre. Det gjorde det lettere å se akkurat hvor man tapte/tjente i forhold til den andre på detaljer som optimaliserer et veivalg som for eksempel trasevalg, postarbeid og løfte blikket. På økten på Øyfjell skulle den ene ligge bak og løpe forbi når partneren tapte tid pga tekniske feil. Man byttet på å løpe foran og bak på annethvert strekk. Det var veldig lærerikt å se på slike tekniske detaljer. Kartet hadde målestokk i 1:5000 så det skulle være lett å lese alle detaljene og lettere å være ekstra nøyaktig på at man fant beste traseene. På økten på Juvstaul var det blikket som var i fokus. Man skulle løfte blikket og bruke detaljene rundt seg. Terrenget var en slak skråli som var veldig annerledes fra de andre terrengene vi hadde løpt i til nå. Det var høye bregner og mindre detaljer. Starten gikk rett ut i et grapsete og knudrete terreng. Her var det mange som slet og blikket var viktig for å ikke tape tid. Etter hvert kom man over i den slake og mindre detaljerte skrålia hvor det var litt lengre strekk. Mange slet her også, og kompasset ble viktig.

Rauland

Rauland

Onsdag morgen var det klart for hovedøkta. Den var et treningsløp på kartet Sauraai som vi også hadde hardøkt i fjor. Kartet var et av de bedre kartene og terrenget veldig fint. Det bestod av en skråli ned fra en ås med en del halvstore koller delt av store myrer. Lengst vest mot elva Sauraai var et helt annerledes parti med mye steindetaljer som er perfekt til vanskelige mellomdistanseposter. Dette var en mulighet til å teste om man hadde lært seg terrengtypen til neste års JrVM med under et år igjen til mesterskapet. Løypene var en forlenget mellomdistanse med vinnertider opp mot en time. Det ble en krevende økt, hvor man måtte samle alt man hadde lært på de foregående øktene. På ettermiddagen var det en lang økt på Juvstaul. Oppe på flaten med de fine myrene var det kompasset som stod i fokus.
Torsdag og siste dag var det et postplukkøkt fra Sauraai i samme terrenget som hardøkten dagen før. Man fikk seg en runde i det detaljerte området og oppover i myrene før det var å sette seg i bilen med kurs hjemover.

Etter 6 flotte treninger i fantastisk vær, venter Night Hawk i morgen kveld i Fossums naboterreng. Vi er klare, er du?
#fossumelite

Kommentarer

kommentarer